Burgas24.bg виж галерията Зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова смело яхна велосипед

...
Burgas24.bg виж галерията
Зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова смело яхна велосипед
Коментари Харесай

Зам.-министър: През последните 10 години променихме градовете си

Burgas24.bg виж галерията Зам.-министърът на районното развитие Деница Николова самоуверено яхна велосипед на Гребната база в Пловдив, с цел да показва действителното измерение на политиките, които прокарва. Тя бе специфичен посетител на кръгла маса, провела се в Младежкия център през днешния ден, на която представи приоритетите за българското председателство на Европейски Съюз с акцент градска мобилност и различен превоз за запазване на околната среда, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg. 
"През последните 10 години променихме своите градове и в този момент имаме късмет да покажем това на Европа ", показа тя. 
Николова напомни, че със средства от  "Регионално развиване " до 2015 година по плановете за интегриран градски превоз в седемте най-големи български града са сменени 256 рейса, тролеи и трамваи с нови и по-екологични. Изградени са и 115 км велоалеи, с които е сложено началото на различната градска подвижност. Общата инвестиция в тези действия е 413 млн. лева
В програмния интервал до 2020 година вложенията по тази линия ще продължат. С 237 млн. лева от Оперативна програма "Региони в напредък " ще се наградят плановете, като главната цел е по-голям мащаб на всичко постиганото досега.

Що се отнася до председателството на Съвета на Европейски Съюз в ресора на Министерство на регионалното развитие, то Николова акцентира, че главният акцент ще е върху политиката за уравновесено развиване на районите.
"Министерството има две съществени функционалности - следене на политиката на Европейски Съюз в градското развиване и териториалното доближаване. Това е третият главен дирек на кохезионната политика и получава 1/3 от бюджета, с който разполага Европейски Съюз. То значи по-слабо развитите страни да настигнат по-развитите ", означи Николова. По думите й до 2020 година България разполага със 7,6 милиарда лева от структурните фондове, които са ориентирани точно в планове и начинания за териториално доближаване. 
"България ще пази политиката за полицентрично развиване, което значи да спрем миграцията в по-малките градове и да помогнем за развиването на районите ", сподели зам.-министърът. В Европейски Съюз над 70% от популацията е съсредоточено в огромните градове, които получават и най-голямо финансиране и се трансформират като съществени центрове на напредък и развиване. "За нас обаче по-справедливият модел е по-балансирано развиване на територията с поддръжка и на по-малките градове, което ще даде по-добър резултат за развиването на районите ", означи Николова. Моделът, който България следва е за поддръжка за вложения по линия на Оперативна стратегия "Региони в напредък " 2014-2020 година в 67 града, които получават финансиране за смяна образа на градската среда, енергийна успеваемост, възстановяване на обществената, културната и просветителна инфраструктура и др. 
След кръглата маса участниците й замениха костюмите със спортни екипи и направиха почетна обиколка на Гребната база. Във велошествието с изключение на Николова се включиха кметът Иван Тотев, зам.-кметът по спорт Георги Титюков, зам.-областният шеф Димитър Керин, спортни митове, районни кметове, както и членове на пловдивските велоклубове. 
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР